Dubai-i hasznos 2. rész

hasznos a dubai közlekedés biztonság kultura

by MsG

Mint – bizonyára – minden külföldön élőt, engem is időnként megkeresnek ismerősök és ismeretlenek azzal, hogy segítsek képbe kerülni a dubai-i életet illetően. Milyenek a munkavállalás esélyei/lehetőségei, milyenek az életkörülmények, mennyi a megélhetés költsége, stb. Ezen gondolaton indítottuk útjára anno – még a Nők külföldön berkein belül – az Országinformációs projektet, aminek – részben – szellemi anyja, vezetője és szerkesztője is voltam. A dubai-i infó nagy része az én tollamból származik, így a Nők külföldönnel egyeztetve egy kivonatolt és aktualizált változatot itt is közzéteszek. 

Az első  részben a legfontosabb kérdéseket vettük sorra: munkavállalás, lakhatás, egészségügy, oktatás.

KözLEKEDÉS

Dubai fejlett úthálózattal rendelkezik, melynek többsége autópálya (2×5-6 sáv). A nagy távolságok, és a helyenként hiányos tömegközlekedés miatt autó nélkül igen nehéz tud lenni az élet Dubai-ban. Az üzemanyag igen csak olcsó (kb. 1,60 AED/liter), így rengeteg autó van az utakon, ami olykor jelentős dugókat eredményez.

Az arab országokhoz viszonyítva Dubai tömegközlekedése jónak mondható, de a kevésbé frekventált helyek sokszor megközelíthetetlenek autó nélkül. Az összes tömegközlekedési eszközről elmondható, hogy tiszta, olcsó, légkondícionált.

Metró: ami inkább vasút mivel, nem a föld alatt megy. Két metróvonal van (piros – zöld), ami 75 km hosszan biztosítja a kényelmes utazást. Csúcsidőben 3 -5 percenként közlekednek. Pénteken 10 órától jár! 2016. szeptember 9-én teszik le az újabb metróvonal alapkövét, ami majd az EXPO-ra épülő új városrészt fogja összekötni a jelenlegi hálózattal.

Busz:  a menetrend nem túl utas barát. A legtöbb járat 15 -20 percenként közlekedik.

Villamos: 2014. novemberében indult útjára 2 vonallal, amiből egyet azóta megszüntettek.

Távolsági buszok: a szomszédos emirátusokba közlekednek. A legtöbb városba naponta több járat is van. Érdemes időben érkezni, mert egy – egy járatra csak annyi utas szállhat fel, amennyi ülőhely van. Sok ingázó dolgozó használja ezeket a járatokat, így általában elég zsúfoltak.

Bicikli utak/gyalogos járdák: Dubia-ban nem jellemző a biciklis közlekedés. Egyrészt a nagy távolságok miatt, másrészt az időjárás miatt. A turisták által látogatottabb helyeken van lehetőség biciklit bérelni, ezek többnyire sétáló utak környékén vannak, és nem az effektív közlekedést szolgálják. Sokszor gyalogosan is elég nehéz közlekedni, mivel sok helyen nincsenek kiépítve járdák. Ha van, azokat sokszor bontják fel és építik újra, így nyerve több helyet az autósok számára.

Taxi: csúcsidőben előfordulhat, hogy 10 – 15 percet is várni kell, mire találunk taxit. Ha kevésbé ismert helyre szeretnénk menni érdemes előre egyeztetni a taxissal, hogy tudja e az utat, esetleg térképpel készülni, illetve leírva megmutatni a célállomásunk nevét, mivel a kiejtésbeli különbségek sok kényelmetlenséget okozhatnak. A taxisöfőrök általában alapszinten beszélnek angolul. Mindig bekapcsolt taxi órával mennek, a min. viteldíj: 12 AED.

BIZTONSÁG

Az UAE belpolitikailag stabil ország, jó közbiztonsággal. Az országban élők jó életszínvonala miatt viszonylag ritkák a vagyon elleni bűncselekmények vagy erőszakos cselekedetek. Mivel a legtöbb bűncselekménynek az országból való kiutasítás a következménye, ezt kevesen kockáztatják. Ez persze nem azt jelenti, hogy itt az UAE-ben nincs bűnözés, de jóval kisebb számban, mint pl. Magyarországon. Mind a nők, mind a kisgyermekes családok biztonságban érezhetik magukat itt, akár este is.

szabadidő

Az európai értelemben vett kulturális élet nem jellemző az UAE-ben, tehát nincsenek állandó színtársulatok, vagy állandó kiállítással rendelkező múzeumok, stb. Időszakosan, turné jelleggel vannak kulturális programok, kiállítások. Az időjárás miatt a szabadtéri programok elég ritkák, ezen típus leginkább a sporteseményekre korlátozódik. A legtöbb vallásnak és nemzetnek van lehetősége, hogy a saját ünnepeit, fesztiváljait megtartsa (pl. az indiai Diwali, a mi Karácsonyunk). Ezek a programok/lehetőségek színesítik a kulturális életet. A klasszikus turista látványosságok felkeresése mellett rengeteg lehetőség van (amik inkább szórakoztató jellegűek) a szabadidő eltöltésére, aminek leginkább csak a pénztárcánk szabhat határt. Számtalan étterem, bár, szálloda, vízi és élménypark található szerte az Emirtáusokban. Az időjárás miatt a társasági élet a tengperpart és környékére, valamint a bevásárlóközpontokra összpontosul.


Itt Te is elmondhatod: