Időjárási furcsaságok

dubai időjárás
Ködtakaróban a Marina felhőkarcolói

Tudom … már olyanok vagyunk, mint az angolok: állandóan az időjárásról beszélünk, de, ha mindig van miről. Ahogy a gyerekdal is mondja: “Télen nagyon hideg van, Nyáron nagyon meleg van, Soha sincs jó idő, Mindig esik az eső”.

Az elmúlt hetekben a lányom többször is megkérdezte tőlem, hogy: “anya, most tél van?” Én kissé zavartan válaszoltam, hogy “igen, most tél van.” Végülis, jogos a kérdés részéről, hiszen januárt írunk és most is ragyogó napsütés, 20 – 25 fok van Dubaiban, és ez a leghidegebb hónap! Ugyan Ő már a fél életét Dubaiban töltötte, de azért azt ő is tudja, hogy a tél nem ilyen. Télen hideg van, sálat – sapkát – csizmát húzunk. Persze nem Dubaiban. Vagyis, de! Így január tájékán gyakori látvány a vastag kötött sál+kis kabát+flip-flop vagy az újatlan póló+ugg (az a csizma, ami úgy néz ki, mint gyerekkorom hótaposójának a belseje).

Az Emirátusokban két évszak van: tél (októbertől – márciusig) és nyár (áprilistól – szeptemberig), ami a gyakorlatban úgy néz ki, hogy március közepétől úgy október végéig 30 fok feletti hőmérsékelt van. A nyári – legmelegebb – hónapokban 50 fok közeli. Ez azért annyira nem meglepő, hiszen egy sivatagi országról beszélünk. A klímaváltozás azonban ezt a térséget is érinti, így időnként vannak meglepő időjárási jelenségek errefelé is.

ESŐ

Az Emirátusok a Föld egyik legszárazabb országa, az éves csapadék mennyisége nem éri el a 100 mm-t sem. 2012. decemberében hatalmas, özönvízszerű eső zúdult a városra. A régebben itt lakók elmondása szerint, ekkor már 3 éve nem volt eső. Azóta minden évben esett, köszönhetően annak – többek között -, hogy az Emirátusok is csatlakozott az esőcsináló projekthez (cloud seeding project), így évről – évre nő a csapadék mennyisége.

UPDATE: idén már annyira kívánták az esőt, hogy az Emirtások elnöke a Khalifa imára hívta az embereket, mivel már majd’ egy éve nem esett eső.

Dubaiban az eső olyan, mintha történne valami. Mindenki erről beszél. Tapasztalatom szerint az itt élők szeretik az esőt (nem csak az angolok) és általában örülni is szoktak neki. Talán csak az autósok nem hurráznak annyira, mert sokan vannak, akiknek fogalmuk sincsen hogyan kell esőben vezetni (csak csendben jegyzem meg, hogy sokan eső nélkül sem tudják). Az internet és a közösségi média ilyenkor megtelik az esőről szóló hírekkel, fényképekkel (pl. a #dubairain kereső szóval lehet mazsolázgatni). Egyszer az egyik hírportál azt írta eső idején: “lányok élvezzétek az esőt, elő a téli ruhákat”. Téli ruhára azért nem nagyon van szükség, de egy jó gumicsizma jó szolgálatot tud(na) tenni, amikor éppen a zebránál bokáig áll a víz, mert nincs csatorna, ami elvezetné a vizet. Az északi emirátusokban (RAK, Fujeirah) gyakrabban vannak heves esőzések az óceán közelsége, illetve a hegyek miatt. Dubaiban inkább a csendes eső jellemző.

KÖD

Ennek van téli és nyári válozata. A nyári inkább pára és nagyon utálatos tud lenni, mert (általában) jó meleggel párosul, amitől az ember úgy érzi levegőt sem tud venni. A téli olyan, mint otthon: hűvös reggel, derengő napfény, amitől a táj már – már misztikusnak látszik. 1-2 óra elteltével azonban felszáll a köd, helyébe lép a napsütés és a meleg.

HOMOKVIHAR, PORFÚVÁS

Nos, ez errefelé nem annyira szokatlan, csak nekünk beszivárgóknak. Végülis, hol legyen homokvihar, ha nem a sivatagban?!

Első alkalommal még az ember érdekességként tekint rá, de aztán gyorsan megtanulja, hogy ez egy nagyon kellemetlen időjárási jelenség. Többek között azért, mert, ha nem úgy érkezik mint a filmekben, hogy minden sárga lesz tőle, akkor nehéz felismerni (ez inkább a porfúvás). Nem is mindig társul viharos széllel, így ránézésre gondolhatjuk azt is, hogy csak párás az idő. Aztán pár órán belül, már jól látszik a mindent beborító homok illetve, ha sokat vagyunk a szabadban, akkor érezni fogjuk a fogunk alatt, a szemünkben, és a torkunkon is. Ezért ilyenkor ajánlatos zárt helyen tartózkodni és megvárni, amig elül a vihar (ez általában 2-3 nap). Homokvihar idején gyakran látni a járókelőket maszkban, sálba/kendőbe burkolózva, napszemüvegben (az apró homokszemek rendkívüli módon irritálják a nyálkhártyát).

A krónikák szerint innen ered a nők arcának elfedése is. Régen, amikor még nem volt ennyire elterjdet a napszemüveg és a fényvédő krémek sem, a nők kendővel takarták el az arcukat, hogy így védjék a gyakori homokviharoktól és az erős napsütéstől.

HÓ ÉS JÉG

Dubairól köztudott, hogy rendelkezik hóval (persze, nem a sivatagban terem). Itt épült meg a Közel – Kelet első fedett sípályája, így a tél szerelmesei itt is hódolhatnak szenvedélyüknek, illetve aki már nem bírja a meleget, az kicsit lehűtheti magát (-4 fok körüli hőmérséklet van a sípályán). Valószínűleg bevált a hely, mert már tervben van a második sípálya (a gyerekek biztosan imádják), ami a tervek szerint még az EXPO előtt (2020) elkészül és Abu Dhabi-ban is épül egy snow park. Jó, tudom … ennek semmi köze az időjáráshoz. De, volt már hó, pontosabban jég a sivatagban. Tavaly januárban történt, hogy egy heves zivatar következtében olyan lett a táj, mintha havazott volna. Az akkori hírek szerint, nem hóesés volt, hanem “csak” jégeső. Végülis, mindegy. Szokatalan látványt nyújutott azon a reggelen a sivatag.

UPDATE: idén februárban volt igencsak télies az idő. Az északi emirátusok hegyeiben (amik megközelítik a 2000 métert) hó is esett. A híradások szerint kb. 10 cm hó volt a hegyen, amit néhány óra után le is zártak, mert annyira sokan igyekeztek felmenni és élvezni a ritka látványt, hogy már veszélyes volt. Na, és persze az autók sem ilyen körülményekre vannak felkészítve.

A fentiek is mutatják, hogy a klímaváltozás tényleg jelen van (vagy csak az időjárás felelős van időnként vicces kedvében). Attól azért nem kell tartanunk, hogy télen tényleg fázni fogunk, vagy havazni fog a sivatagban. Éppen ellenkezőleg: a legfrissebb előrejelzések szerint 2050-re az Arab – félsziget fel fog perzselődni a hőségtől. Ezért is öröm, hogy az Emirtátusok is aláírta a klíma egyezményt. Kíváncsian várom, hogy mit fognak tenni annak érdekében, hogy ezeket a folyamatokat megállítsák vagy legalább lassítsák!

A poszt 2015-ben íródott a Globspot oldalra.

 


Itt Te is elmondhatod: